The interior design is inviting, similar to a domestic house and creates a friendly atmosphere. The above image illustrates the warm and comfortable lounge area within Maggie’s Centre. The neutral colour scheme helps to achieve an atmosphere where visitors can de-stress and prevents the centre from looking clinical. A key aspect the client wanted to avert from.The structure incorporates clerestory glazing linking together the partition walls and the ceiling and creating the illusion of the roof projecting beyond as well as generating natural light throughout the building. The building’s roof includes grooves where sunlight shines into the interior space, along with glass panels on the floor providing views of the trees below. By designing these openings, the architects have created a connection with the inside of Maggie’s centre and the surrounding environment. (Refer to image below) Various bespoke interior furnishings have been included within the centre, including:The kitchen table, designed by Wilkinson Eyre Vibrant rug in the relaxation area, designed by Diana EdmundsOverall lighting techniques:Adjustable downlightLarge glass windowsTo conclude, the Maggie’s Centre in Oxford offers a comforting and friendly interior space for visitors who require cancer support. Chris Wilkinson of Wilkinson Eyre said “Our design encapsulates the philosophy and principles on which the Maggie’s Centres are based – the tree house concept maximises the relationship between the internal space and the external landscape offering discreet spaces for relaxation, information and therapy, it will provide a sympathetic and caring retreat, in tune with its surroundings.” On the one hand, the neutral colour palette and use of timber helps to create a restful interior. The end user’s eye should flow effortlessly from one point to the next in the a neutral interior without any distraction. On the other hand, the large glass windows and floor windows allow the centre to emerge into the surrounding woodland which essentially allows the end user to escape from reality for some moments. Overall, Wilkinson Eyre Architects have efficiently designed a centre that offers a tranquil and private space for visitors requiring support.